Svenska ASSITEJ - ASSITEJ Sweden

Nyhetsbrev juni-augusti 2017


PrisutdelningarPå Sccenkonstbiennalen i Norrköping delade Svenska ASSITEJ ut 2017 års Prix d´ASSITEJ till Clowner utan gränser


”för att de möter barn när de är som mest utsatta - på flykt, i läger och i fängelser. Där vuxna slagit sönder förutsättningarna för att leva fritt och utvecklas, samlar Clowner utan gränser enastående scenkonstnärer som med hjärta och skicklighet får barnen att känna sig sedda. De öppnar ett magiskt nu av närvaro, gemenskap och skratt och påminner om konstens livsavgörande betydelse.”

Prix d´ASSITEJ är ett hederspris och diplomet har gjorts av konstnären Jockum Nordström. Prix d´ASSITEJ har delats ut i mer än fyrtio år till teater- och dansgrupper, till enskilda konstnärer, till skådespelare och regissörer och andra som på olika sätt arbetar med eller för svensk scenkonst för barn och unga.

Mattias Andersson tilldelades The ASSITEJ Award for Artistic Excellence


Vid en prisutdelning den 26 maj på ASSITEJs 19:e världskongress och festival i Kapstaden, Sydafrika, tilldelades Mattias Andersson, regissör och konstnärlig ledare för Backa Teater, The ASSITEJ Award for Artistic Excellence. Priset som delas ut vart tredje år ges för ”noteworthy artistic excellence in theatre for children and young people”. Mattias Andersson som 2016 fick Svenska ASSITEJs Prix d´ASSITEJ nominerades av Svenska ASSITEJs styrelse till också det internationella priset som han mottog vid en prisgala på Baxter Theatre i Kapstaden den 26 maj.

The ASSITEJ Award for Artistic Excellence tilldelades 2002 Suzanne Osten och 1996 fick Eva Berman en ”honorable mention”.

På Scenkonstbiennalen i Norrköping delade också Svenska Teaterkritikers Förening ut sitt Barn- och ungdomsteaterpris 2016 till Marionetteaterns ”Papper”

där ”regissören Bernard Cauchard har skapat ännu ett hänförande allkonstverk, förbluffande kreativt, humoristiskt och rikt på atmosfär. Stumfilmskoreografi och suggestiv musik iscensätter ett pappersäventyr som roar och överraskar i många format. Med ständigt förnyad uttrycksglädje är Marionetteatern en av de främsta gräns- och publiköverskridande kvalitetsgaranterna bland landets scener.”

Sammanställning över aktuella föreställningar hösten 2017

Så var det dags att fylla i uppgifter till höstens scenkonstkatalog för barn och unga 2017. Vi vill att sammanställningen ska vara så heltäckande som möjligt, men ytterst är vi beroende av informationen vi får från er producenter! Katalogen avser egna producerade föreställningar - inte gästspel.

Dead-line för att fylla i uppgifter är den 30 augusti 2017. Den nya katalogen läggs sedan ut i mitten av september på Svenska ASSITEJs hemsida. Uppgifterna fylls i på ASSITEJs hemsida. Förutom att informera om vad som spelas under hösten i Sverige så tjänar katalogen också som dokumentation av vad som spelats i Sverige för barn och unga eftersom katalogen har publicerats under de senaste 25 åren.

Frågor rörande katalogen eller ifyllnadsblanketten mejlas till info@assitej.se.
Teatercentrum får 1,1 miljoner kronor i projektstöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse för projektet ”Friktionskraft”. Projektet innebär ett kompetenslyft och en kunskapsinjektion för ökad mångfald inom den fria scenkonsten i hela landet. Projektet ska erbjuda teatrarna möjlighet att tillsammans med kollegor pröva verktyg och metoder för förändringsarbete och verksamhetsutveckling med mångfaldsperspektiv. Mer information här.


ricca ricca*festa 24 - 30 juli - Okinawa

Internationell festival på japanska ön Okinawa med föreställningar från hela världen där många svenska grupper spelat på genom åren. I år med fokus på Danmark. Mer information här.


Sommarstängt!

Svenska ASSITEJs kontor har semesterstängt mellan den 21 juni och 6 augusti. Trevlig sommar!


Marie Carrasco Dance Co medverkar med föreställningen ”Bartolomeo” på Ubumuntu Arts Festival i Kigali, Rwanda, den 14 - 16 juli! Mer information här.

Kulturrådet samordnar den svenska närvaron på PAMS i Seoul, 14 - 19 oktober i samverkan med de övriga nordiska länderna. Kulturrådet står för monter och kringarrangemang samt lägger grunderna för ett nordisk-koreanskt utbytesprogram med fokus på den unga publiken. Mer information här!
Svenska ASSITEJ är nationellt center i internationella ASSITEJ som består av mer än 100 medlemsländer och nätverk världen över.
Svenska ASSITEJ verkar för att sprida kunskap om svensk scenkonst för barn och unga genom att arrangera utbyten, gästspel, festivaler, workshops och seminarier samt förmedla kontakter. Svenska ASSITEJ ger ökad kunskap om internationell scenkonst för barn och unga.