Performing Green

– internationell workshop om metoder för hållbarhet inom konstnärligt arbete för regissörer och scenografer

Vilken roll spelar scenkonsten i klimatomställningen? Vad innebär ett hållbart arbetssätt för scenkonstverkens estetik och komplexitet? Vilka metoder och strategier behöver frilansande konstnärer för att bidra till hållbarhet i scenkonstproduktionens olika delar?

ASSITEJ Sverige bjuder tillsammans med Folkteatern Gävleborg och TeaterAlliansen in till en internationell workshop där deltagande regissörer och scenografer från åtta länder får möjlighet att tillsammans utforska hållbarhetsstrategier utifrån ett konstnärligt perspektiv.

Projektet fokuserar på att undersöka vilka konkreta verktyg enskilda scenkonstnärer, teatrar och institutioner har idag, vilka friktionsytor som kan finnas (socialt, praktiskt och konstnärligt) och vad som behövs ytterligare för en produktiv omställning.

Genom handledning av utövare och producenter inom scenkonstbranschen med gedigen erfarenhet av hållbarhetsarbete ges deltagarna förutsättningar att skapa, ta tillvara och utveckla strategiska modeller och metoder för hållbar scenkonstproduktion.

Kursdeltagarna ges möjlighet att tillsammans förkovra sig i hur den konstnärliga processen förhåller sig till klimatmedvetenhet och utforma ett nationellt liksom ett internationellt nätverk för konstnärligt hållbarhetsarbete.

Målgrupp
Regissörer och scenografer med intresse att undersöka hur hållbara arbetsprocesser kan utvecklas. Workshopen riktar sig till verksamma i de nordiska och baltiska länderna.

Antal deltagare och platser
6-8 platser för svenska sökande. 
Från övriga länder antages 2 deltagare från respektive land.

Tid & plats
– tre dagars workshop på Folkteatern i Gävleborg den 27 – 29 januari 2024.
– två förberedande digitala träffar i 13 november och 11 december 2023 för presentation och förberedande arbete (ca 1,5 tim per träff).

Anmälan
Gör din anmälan via länken nedan senast den 1 oktober.

Praktiskt
Arbetsspråket är engelska. Workshopen är kostnadsfri och inkluderar kost och logi i anslutning till Folkteatern Gävleborg den 27-29 januari 2024. (Ingen ersättning utgår för nedlagd tid). Deltagare bekostar själva sina resor till och från Gävle. Vi uppmuntrar till miljövänligt resande (tåg, buss).

 

Workshopen är ett samarbete mellan ASSITEJ Sverige, Folkteatern i Gävleborg och Teateralliansen.
Workshopen genomförs med ekonomiskt stöd från Nordisk Kulturkontakt.

Ansökan till workshopen Performing Green är nu stängd! Information om vilka som antagits till kursen kommer per mejl inom kort.

2 Comments

 1. Toni Tora Botwid

  Hej! Vilken jättebra grej! Kommer en behöva lägga timmar mellan de två förberedande tillfällena och till själva workhopen? Försöker förstå om jag har tid. Vill gärna!

  Bästa
  Toni Tora Botwid

  Reply
  • zz@assitej.se

   Hej! Vad roligt att du är intresserad av workshopen! Nej – tanken är inte att deltagarna ska behöva lägga tid utöver de två förberedande träffarna och under själva helgen då workshoppen hålls. Välkommen med din ansökan!

   Reply

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *